•MatraxForum• Rekabet Etmez Takip Edilir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlİletişimGiriş yap
Yapım Nedeniyle Avatarlar Silinmiştir Lütfen Avatarlarınızı Yenileyin

 

 Eziqliq Diz Boyu

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Mustafa 29
Moderatör
Moderatör
Mustafa 29


Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 101
Puan Puan : 201
Rep Puanı Rep Puanı : 3
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 07/09/09
Yaş Yaş : 27
Nerden Nerden : HeRyErDeN
Ruh Hali Ruh Hali : Keyifli
Tuttuğu Takım Tuttuğu Takım : Galatasaray

Eziqliq Diz Boyu Empty
MesajKonu: Eziqliq Diz Boyu   Eziqliq Diz Boyu EmptyPtsi Eyl. 14, 2009 8:10 pm

Eziqliq Diz Boyu Antifb114sa3gp

Varan 1
"Fenerbahçe'nin bilinen kuruluş tarihi 1907. Galatasaray'ın ise 1905. Bazı Fenerbahçe büyükleri, kendi takımlarının daha önce kurulduğunu ancak tescil edilmediğini iddia ederler. Ya da bunu ispatlayan belgelerin kaybolduğunu. DOĞRUSU 1907 YILIDIR. Bundan öncesine dair bir kayıt yok."

Varan 2
"Fenerbahçe takımının kuruluşu bahara rastladığından, kulübe papatyanın sarı ve beyaz renkleri seçiliyor. Neden durduk yere sarı lacivert oldu peki? Bunun nedeni Fenerbahçe’nin ilk formasının kışlık olması. Yaz gelince başkan Ziya Bey soluğu İngiliz tüccar Baker'in Tünel'deki dükkanında alıyor. Baker'ın elinin altında sarı üzerine lacivert çizgili yazlık gömlekler var. Forma niyetine giyilebilir. Renkler tutmuyor ama, Ziya Bey "Biz de değiştirip sarı lacivert yaparız" diyor ve gömleklerin tamamını satın alıyor. İşte Fenerbahçe'nin renklerinin sarı beyazdan sarı laciverte geçmesi bu yüzdendir."

FENER'İN LİGLERDEKİ İLK YILI SIKINTILIYDI!

Gelelim Fenerbahçe'nin rengi nasıl değişti sorusunun cevabına. Öyle ya! Kulübün ilk renkleri sarı beyazdı. Neden durduk yere sarı lacivert oldu acaba? Kulübün ilk başkanı ve solbeki Nurizade Ziya Bey parayı bastırıp formaları tüccardan İngiliz Baker'a ısmarladı ama "Yazlık mı olsun, kışlık mı olsun? Kısa kollu mu uzun kollu mu?" soruları üzerinde fazla kafa yormadı. Belli ki "Yazın nasıl olsa idare ederiz, kış geldiğinde üşümeyelim" diye düşünüp uzun kollu ve kalın bir kumaştan verdi siparişini. Formalar ta İngiltere'den yapılıp gönderiliyor. Nitekim geldiği vakit de kış olduğundan satan da memnun giyen de. Ne var ki 1908 yılının mayıs sıcakları başlayınca Fener'in kışlık formaları da başa bela oluyor. Futbolcular askeriye kaputu gibi kalın kumaştan yapılan formanın içinde pişmekteler. Başkan Ziya Bey oturup kalkıp "Ne yapmalı ne etmeli" diye düşünüyor. Sonunda yazlık forma tedariki için paraya kıymaya karar verip soluğu İngiliz tüccar Baker'in Tünel'deki dükkanında alıyor. Baker kurnaz. Ziya Bey'e "şimdi ısmarlasak gelene kadar yaz geçer" diyor. Ama elinin altında sarı üzerine laciverti çizgili yazlık gömlekler var. Forma niyetine giyilebilir. Üzerine amblemi dikmek yeter. "Size bu gömlekleri satayım" teklifini yapıyor. Ne yapsın Ziya Bey? önünde daha yaz sıcakları var. İstanbul'da başka yazlık forma yok. Renkler tutmuyor ama "Biz de değiştirip sarı lacivert yaparız" diyor ve gömleklerin tamamını satın alıyor. Işte Fenerbahçe'nin renklerinin sarı beyazdan sarı laciverte geçmesi bu yüzdendir. "Fenerbahçe koyundaki mehtabın ya da Fener'in sarı ışığı ile denizin laciverti" romantik birer yakıştırmadan öte bir şey değildir. Yokluk ve Caresizlik Fener'in renklerini değiştirmiştir. Bence iyi de olmuştur. Fener'in ilk başkanı Nurizade Ziya Bey ile yönetimden Osmanlı Bankası memuru Ayetullah Bey arasında ufaktan geçimsizlik başlamıştır.

1907
Fatoş Hataylı bana telefonda ilginç bir şey söyledi. - Fenerbahçe ile ilgili bir çalışma yaptığını biliyorum. Birşey merak ediyorum. Fenerbahçe'nin kuruluş tarihi 1907'den önce mi? Ben daha cevap vermeye hazırlanıyordum ki "önce değil mi?" diye ısrar etti. Sadece bu soru bile giderek şiddetlenen Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinin nerelere kadar uzandığını göstermeye yeter. Türkiye liglerinde en çok şampiyon olmak Fener'e gönül verenlere yetmiyor. İlle kuruluş tarihi 1905 olan Galatasaray'dan daha eski olmak istiyorlar. Fenerbahçe'nin bilinen kuruluş tarihi 1907. Galatasaray'ın ise 1905. Bazı Fenerbahçe büyükleri, kendi takımlarının daha önce kurulduğunu ancak tescil edilmediğini iddia ederler. Ya da bunu ispatlayan belgelerin kaybolduğunu. DOGRUSU 1907 YILI Spor tarihimizle ilgili olanların verdiği bilgiye inanmak durumundayız. Bundan öncesine dair bir kayıt yok.

GALATASARAY'A ÖZENMİŞLER
uzun zamandan beri bir takım kurma konusunu tartışan üç kafadar var: Ayetullah Bey, Nurizade Ziya Bey ve Necip Bey. 1907 yılında beş takımdan oluşan İstanbul ligine katılıp dördüncü olan Galatasaray'ın durumuna bakıp "başka Türk takımlarının da kurulabileceği" konusunda cesaretleniyorlar...

1899 da nereden çıktı?
Fotogol Gazetesi - 31.10.2007

Suyun öte yanında bir heyecandır gidiyor. Kuruluş tarihlerini 1899 yapacaklarmış! E o zaman bizim de 1481 yapmak en doğal hakkımızdır.

1481, Mekteb-i Sultani' yi kuran Ulu Hünkar 2. Beyazıt Han Hazretlerinin ağzından Galatasaray adının (Galata Sarayı olarak...) ilk anıldığı tarihtir!

2.Beyazıt kimdir? Fatih Sultan Mehmet Han' ın oğlu, Şir Pençe Yavuz Sultan Selim Han' ın babası, Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretlerinin de dedesi.

Neyse...

1899 olayına tekrar dönelim;

F.Bahçelilerin Kadıköy' de 1899 yılında Fuad Hüsnü Kayacan tarafından kurulmuş olan "Black Stockings" (Siyah Çoraplılar) adlı takımı sahiplenip " İşte bunlar F.Bahçe' dir " demesi çok komiktir. Çünkü Fuad Hüsnü Kayacan daha sonra Kadıköy ve Moda kulüplerinde 3 yıl oynadıktan sonra 1908' de Galatasaray' a geçmiştir. Üç kez İstanbul şampiyonluğu bile kazanmıştır.

1912' de görevli olarak İngiltere' ye gidip, 1914' de yurda döndükten sonra 3 yıl boyunca F.Bahçe' de oynamıştır... Ancak daha sonra F.Bahçe' den tekrar Galatasaray' a dönmüştür ve 1963 yılında Galatasaray Kulübü Divan üyesi iken vefat etmiştir.

Eh, bilmiyordunuz öğrendiniz. E hadi şimdi değiştirin bakalım!

Fenerbahçe, Türkiye Kupası’nı en son aldığında;

Ünlü illüzyonist Zati Sungur hayattaydı.
- ****** Havaalanı’nın adı Yeşilköy’dü.
- Vatandaşlıktan çıkarılan Cem Karaca yurda dönmemiş, "Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda" şarkısını yapmamıştı.
- Ruhi Su hayattaydı.
- Usta sinemacı Yılmaz Güney hayattaydı.
- Adile Naşit hayattaydı.
- Askerlik 18 aya henüz inmemişti.
- İnsanlık internetle tanışmamıştı.
- Çernobil patlamamıştı.
- Cep telefonu, araç telefonu yoktu.
- Telsiz kullanmak yasaktı.
- Taksilerde taksimetre yoktu.
- Şehirlerarası telefon görüşmeleri için 031 aranır ve kayıt verilirdi.
- Haberleşmede telex kullanılırdı.
- Televizyon tek kanallıydı.
- Sovyetler Birliği dağılmamıştı. Berlin duvarı yıkılmamıştı.
- KDV icat edilmemişti.
- İkinci Boğaz Köprüsü yoktu.
- Otoyollar yoktu, AIDS yoktu.
- Üzerimizde dolar, mark bulundurmak suçtu.
- İran ile Irak savaşıyordu.
- Telefon numaraları İstanbul’da 6, diğer kentlerde ise 4 veya 5 rakamlıydı.
- Naim Süleymanoğlu, Bulgar vatandaşıydı (Naim Suleymanof).
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Eziqliq Diz Boyu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
•MatraxForum• Rekabet Etmez Takip Edilir :: •Taraftar Köşesi• :: GalataSaray-
Buraya geçin: